Τι είναι η βιταμίνη D και τι ιδιότητες έχει;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και καταναλώνοντας ορισμένες τροφές έχοντας ως κύριο ρόλο την σωστή ανάπτυξη των οστών μας και την προαγωγή της υγείας του σκελετού μας

Τα τελευταία όμως χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς έχει καταγραφεί πως βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 2000 γονίδια που επηρεάζονται από έλλειψη βιταμίνης D.

Αντίστοιχες έρευνες επιβεβαιώνουν πλέον πως η βιταμίνη D παίζει θεμέλιο ρόλο στην καλή υγεία καθώς μας προφυλάσσει από σοβαρές ασθένειες και βλάβες.

Το σώμα μας τη συνθέτει βιταμίνη D από τη χοληστερίνη όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακό! Βρίσκεται σε μια σειρά από τρόφιμα σε μικροποσότητες, με οι κύριες πηγές να είναι τα λιπαρά ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά. Ωστόσο είναι σχετικά δύσκολο να πάρουμε αρκετή ποσότητα από τα τρόφιμα μόνο για αυτό συχνά χρειαζόμαστε βιταμίνη D σε συμπλήρωμα.

Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία κυμαίνεται από 400 έως 800 μονάδες (IU). Πολλοί είναι όμως οι ειδική που ισχυρίζονται πως χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι σχετικά συχνή στις μέρες μας.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι απολύτως απαραίτητη για την απορρόφηση και την αξιοποίηση του ασβεστίου στο σώμα. Δεν χτίζει όμως μόνο γερά κόκαλα και δόντια.

Επιπλέον έχει έντονη αντικαρκινική δράση, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα. Ρυθμίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και τη ρευστότητα του αίματος.

Οι ιδιότητες της βιταμίνης D είναι αμέτρητες και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, από βρέφη μέχρι υπερήλικες.

Παλαιότερα πιστεύαμε πως η βιταμίνη D συμβάλλει μόνο στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Πλέον γνωρίζουμε πως η βιταμίνη D έχει πολύπλευρο ρόλο και σημαντική ικανότητα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

Έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17326003

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143492/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306