Tihio Stage Race (ERMIS THEOCHAROPOULOS) 100km 5-7 Μαΐου 2023

Το Τείχιο Δωρίδας βρίσκεται στα NΔ του νομού Φωκίδας και ανήκει στον Δήμο Δωρίδας, είναι ένα μικρό γραφικό χωρίο σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Ναύπακτο και σε υψόμετρο 580 μέτρα. Περιβάλλεται από πλατάνια, φυσικές πηγές και την άγρια ομορφιά του φυσικού Ρουμελιώτικου πλούτου, τα όποια του δίνουν μια σταθερή αξία στον χρόνο. Το χωριό παλιότερα είχε το όνομα Λυκοχώρι και αυτό προήλθε, σύμφωνα με μια άποψη, από τους λύκους που αφθονούσαν στην περιοχή ή σύμφωνα με άλλη άποψη από το όνομα κάποιου στρατηγού Λυκ που είχε καταλάβει το αρχαίο Τείχιο. Μετονομάστηκε σε “Τείχιον”, σε αναφορά της αρχαίας ομώνυμης πόλης της Φωκίδας, το 1929.

Η οργανωτική ομάδα του TihioRace με την σύμφωνη γνώμη της Οικογένειας Θεοχαρόπουλου μετονομάζει τον αγώνα Stage 100k σε «STAGE ΕΡΜΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ»! Ο συμβολισμός αυτής της ονοματοδοσίας σημαίνει πολλά για όλους εμάς τους Αθλητές βουνού… Σημαίνει ότι Τιμούμε με μεγάλο σεβασμό τη μνήμη του Ερμή, ενός νέου ταλαντούχου Έλληνα Αθλητή που έκανε όνειρα στα βουνά! Σημαίνει ότι όλοι εμείς που γεμίζουμε καθημερινά τα βουνά της Ελλάδας, δε θέλουμε να ξεχαστεί η διασωστική ολιγωρία εκείνης της ημέρας!

Ανακοίνωση της Οργανωτικής επιτροπής

To 2023 η διοργάνωση του TihioRace συμπληρώνει τη 10η συνεχόμενη χρονιά αθλητικών εκδηλώσεων με βάση το ορεινό τρέξιμο, στο φιλόξενο Τείχιο Δωρίδας. Η οργανωτική επιτροπή του TihioRace θα γιορτάσει τα 10 μοναδικά χρόνια των αγώνων στο Τείχιο με την επετειακή διοργάνωση του 2023 και πολλές ακόμα εκπλήξεις! 10 χρόνια παρουσίας στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, 10 χρόνια κόπων και αφοσίωσης, 10 χρόνια ορεινό τρέξιμο στο Τείχιο.

Το πρώτο ραντεβού της διοργάνωσης για το 2023 κλείστηκε για το τριήμερο 5-7 Μαΐου στο όμορφο χωριό της Δωρίδας, με αποστάσεις από 10 μέχρι και 51 χιλιόμετρα, καθώς και τα 100 χιλιόμετρα, τον μοναδικό αγώνα stage στην Ελλάδα.

Ο αγώνας απευθύνεται σε αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους σε αγώνα ultra και δεν το τόλμησαν ποτέ, σε αθλητές που τρέχουν υπεραποστάσεις δαμάζοντας την κόπωση με την διαφορετική διαχείριση ενός αγώνα που φαντάζει εύκολος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, σε αθλητές γρήγορους, αθλητές αργούς, αθλητές που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν τα όρια τους σε κάτι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Το φιλόξενο Τείχιο αγκάλιασε για άλλη μια χρονιά την εκδήλωση, με πάνω από 600 συμμετοχές και παραπάνω από 100 εθελοντές να βοηθούν στην υλοποίηση των αγώνων.

Η διοργάνωση ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 το απόγευμα με 43 αθλητές που δοκιμάστηκαν στον μοναδικό αγώνα stage στην Ελλάδα TIHIORACE STAGE 100km “Ermis Theocharopoulos”, στην παραλία Σεργούλας, σε μια πανέμορφη διαδρομή 17km με D+1000m και θέα στη θάλασσα στο μεγαλύτερο μέρος της.

Το Σάββατο ήταν η 2η ημέρα του αγώνα και οι 43 δρομείς του Stage έτρεξαν μαζί με τους 90 δρομείς τον αγώνα Tihiorace Wolf’s Race 50km, με εκκίνηση και τερματισμό στο «Θεατράκι» του Τειχίου. Μία απαιτητική διαδρομή με D+2850m που διασχίζει καταπράσινα λιβάδια, δρυοδάση, κορυφογραμμές, πετρόχτιστα καλντερίμια και τερματίζει πάλι στο Τείχιο.

Το Stage ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τη διαδρομή 30χλμ με D+1500m που έχει χαρακτηριστεί ως μοναδική καθώς διασχίζει πλούσια βλάστηση, ιστορικές μονές και εξωκλήσια λαξευμένα στο βράχο! Τα ηνία της κούρσας κράτησε από την Παρασκευή ο Γιώργος Λουφέκης (L-Crew) τερματίζοντας 1ος κάθε ημέρα.

Σχόλια και εντυπώσεις του Γιώργου Λουφέκη για τον αγώνα Ένας αγώνας stage, μια μικρογραφία της καθημερινότητας μου! Να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς να επηρεάζομαι από την προηγούμενη ή την επόμενη μέρα.
Κάθε μέρα ένας διαφορετικός αντίπαλος να μου δίνει κίνητρο να πιεστώ λίγο παραπάνω… Την δεύτερη μέρα μάλιστα, σε έναν σταθμό ρωτάω: Πόσο προηγούνται οι άλλοι 2; (Ήμουν τρίτος και προηγούνταν 2 αθλητές από τον ατομικό αγώνα). Και μου απαντάνε πως δεν είναι στο stage αλλά στον ατομικό αγώνα, οπότε να μην σε απασχολεί… Και ξανά ρωτάω: ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ; (Όσοι με ξέρουν, ξέρουν το ύφος που είχα) Γιατί το ζητούμενο δεν είναι ο αντίπαλος, το ζητούμενο είναι να πιεστώ εγώ, να έχω κάποιον να κυνηγάω και όχι να δικαιολογώ τον εαυτό μου ότι δεν είναι αντίπαλος μου ή είμαι κουρασμένος.