Οι ιδιότητες και τα οφέλη της Βιταμίνης D για τον οργανισμό

Εκτός από την περιεκτικότητά της στις τροφές, βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μας με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

  • συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών
  • βοηθάει στην απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου
  • χτίζει γερά κόκαλα
  • βοηθάει στην απορρόφηση του φωσφόρου
  • συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • αποτρέπει τη δημιουργία καρκίνου του εντέρου και του μαστού
  • είναι ισχυρός σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης και τις οστεοαρθρίτιδας
  • συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • ομαλοποιεί τους κτύπους της καρδιάς
  • συμβάλλει στη ρύθμιση τις ρευστότητας του αίματος
  • θωρακίζει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού

Δε μπορούμε προφανώς να κάνουμε ηλιοθεραπεία όλο το χρόνο. Επίσης δεν παράγουμε μεγάλη ποσότητα όταν φοράμε αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας (!)

Ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει τη βιταμίνη D μέσω της διατροφής. Οι πηγές όμως είναι ελάχιστες. Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν πίνακα με τις κυριότερες πηγές βιταμίνης D.

Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D στα τρόφιμα Ανά 100γρ φαγητού / μονάδες βιταμίνης D (IU)

  • Χέλι 4700
  • Σαρδέλα φρέσκια 1500
  • Ρέγκα φρέσκια 1000
  • Σολομός κόκκινος 800
  • Σολομός ροζ 500
  • Σκουμπρί 500
  • Κολιός 500
  • Σολομός chinook 300
  • Ρέγκα κονσέρβα 225
  • Σολομός chum 200
  • Τόνος 200
  • Φρέσκο γάλα 225ml 100

Άλλες πλούσιες πηγές βιταμίνης d είναι το μουρουνέλαιο, το χοιρινό λίπος, τα στρείδια, η σοκολάτα γάλακτος, το βούτυρο γάλακτος, το τυρί φέτα και η παρμεζάνα, το πρόβειο και το αγελαδινό γιαούρτι, το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο συκώτι. Ο καλύτερο τρόπος λήψης της βιταμίνης D είναι από τα θαλασσινά και τα ψάρια.