Εκτός από την περιεκτικότητά της στις τροφές, βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μας με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
- συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών
- βοηθάει στην απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου
- χτίζει γερά κόκαλα
- βοηθάει στην απορρόφηση του φωσφόρου
- συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
- αποτρέπει τη δημιουργία καρκίνου του εντέρου και του μαστού
- είναι ισχυρός σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης και τις οστεοαρθρίτιδας
- συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
- ομαλοποιεί τους κτύπους της καρδιάς
- συμβάλλει στη ρύθμιση τις ρευστότητας του αίματος
- θωρακίζει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού
Δε μπορούμε προφανώς να κάνουμε ηλιοθεραπεία όλο το χρόνο. Επίσης δεν παράγουμε μεγάλη ποσότητα όταν φοράμε αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας (!)
Ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει τη βιταμίνη D μέσω της διατροφής. Οι πηγές όμως είναι ελάχιστες. Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν πίνακα με τις κυριότερες πηγές βιταμίνης D.
Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D στα τρόφιμα Ανά 100γρ φαγητού / μονάδες βιταμίνης D (IU)
- Χέλι 4700
- Σαρδέλα φρέσκια 1500
- Ρέγκα φρέσκια 1000
- Σολομός κόκκινος 800
- Σολομός ροζ 500
- Σκουμπρί 500
- Κολιός 500
- Σολομός chinook 300
- Ρέγκα κονσέρβα 225
- Σολομός chum 200
- Τόνος 200
- Φρέσκο γάλα 225ml 100
Άλλες πλούσιες πηγές βιταμίνης d είναι το μουρουνέλαιο, το χοιρινό λίπος, τα στρείδια, η σοκολάτα γάλακτος, το βούτυρο γάλακτος, το τυρί φέτα και η παρμεζάνα, το πρόβειο και το αγελαδινό γιαούρτι, το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο συκώτι. Ο καλύτερο τρόπος λήψης της βιταμίνης D είναι από τα θαλασσινά και τα ψάρια.