Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D και το μεταβολισμό, το φυσιολογικό βάρος, την προσπάθεια απώλειας λίπους και το αποτελεσματικό αδυνάτισμα.
Όπως θα δούμε παρακάτω έρευνες βρήκαν πως η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει τη σύσταση του σώματος και όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με το ποσοστό λίπους στο σώμα.
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις σε υπέρβαρα αλλά και παχύσαρκα άτομα. Επίσης θα δούμε αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την έλλειψη D σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση που τείνουν να χάνουν μυϊκό ιστό, πτώση του μεταβολισμού και αντίστοιχη μείωση καύσεων, παράλληλα με αύξηση ποσοστού λίπους, κυρίως στην κοιλιά.
Παχύσαρκα άτομα συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης
Μελέτες έδειξαν πως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (άνω του 30) καθώς και το υψηλό ποσοστό λίπους σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D.
Δεν είναι εξακριβωμένη η σχέση της παχυσαρκίας με τη βιταμίνη D. Αρκετοί ισχυρίζονται πως παχύσαρκα άτομα καταναλώνουν ελάχιστες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D και κάθονται ελάχιστα στον ήλιο.
Επιπλέον για τη μετατροπή της βιταμίνης D στη δραστική της μορφή απαιτούνται κάποια ένζυμα τα επίπεδα των οποίων διαφέρουν ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος.
Σε άλλες μελέτες ωστόσο βρέθηκε πως όσο περισσότερο βάρος χάνει κάποιος παχύσαρκος τόσο περισσότερο ανεβαίνουν μεσοσταθμικά τα επίπεδα συγκέντρωσης βιταμίνης D στο αίμα.
Άτομα τα οποία έχασαν τουλάχιστον το 15% του συνολικού σωματικού τους βάρους βρέθηκε πως αυξήθηκε 3 φορές περισσότερο κατά μέσο όρο η συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα σε σχέση με όσους είχαν χάσει 5–10% του συνολικού σωματικού τους βάρους.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα ενδέχεται να συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους και στην αντίστοιχη μείωση του ποσοστού λίπους.
Η βιταμίνη D επίσης αποτρέπει την αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Σε μια μελέτη επάνω σε 4,600 ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκε πως όσο υψηλότερα ήταν τα ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα τόσο λιγότερη ήταν η αύξηση βάρους σε βάθος 4-5 χρόνια.
Σημειωτέων πως οι περισσότερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση παχαίνουν, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς (επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος).
Επιπλέον μετά την οριστική παύση της περιόδου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D δρα αποτελεσματικά κατά της οστεοπόρωσης.
Έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15001609/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12519845/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705328/