Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση νερού συμβαίνει όταν η  περίσσεια υγρών συσσωρεύεται στο σώμα μας και είναι ένα πολύ συνηθισμένο ζήτημα υγείας το οποίο μπορεί να μας ταλαιπωρήσει σε καθημερινή βάση. Η κατακράτηση είναι ένας μη ειδικός όρος που σημαίνει τη συσσώρευση περίσσειας υγρών στους ιστούς του σώματος, ιατρικά γνωστού ως οίδημα . Μπορεί να οφείλεται σε λόγους οι οποίοι συνήθως δεν είναι σοβαροί, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής κατάστασης όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

Συνήθως, η κατακράτηση υγρών μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε βαρύτεροι από το κανονικό μας βάρος έως και 3 ολόκληρα κιλά, να μας προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο και να μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο ευκίνητοι και ενεργοί με άμεση επίπτωση στην ψυχολογία μας. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς και τις κοιλότητες. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους και πρήξιμο στην κοιλιά.

Πώς εκδηλώνεται η κατακράτηση υγρών σε κάθε περίπτωση:

Τριχοειδή αγγεία: Ένα υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και οξυγόνο περνά συνεχώς από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό το υγρό είναι γνωστό ως διάμεσο υγρό. Το ενδιάμεσο υγρό θρέφει τα κύτταρα και τελικά επιστρέφει στα τριχοειδή αγγεία. Η κατακράτηση νερού μπορεί να συμβεί αν αλλάξει η πίεση μέσα στα τριχοειδή αγγεία. Η κατακράτηση είναι επίσης δυνατή εάν τα τριχοειδή τοιχώματα είναι πολύ διαρρέοντα. Εάν κάτι πάει στραβά με την πίεση ή ο τοίχος γίνεται πολύ διαρρεύσιμος, η περίσσεια υγρού θα απελευθερωθεί στους χώρους μεταξύ των κυψελών. Εάν απελευθερωθεί πάρα πολύ υγρό, περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν στους ιστούς, αντί να επιστρέψουν στα τριχοειδή αγγεία, οδηγώντας σε διόγκωση και κατακράτηση νερού.

Το λεμφικό σύστημα: Το λεμφικό σύστημα αποστραγγίζει ένα υγρό που ονομάζεται λέμφωμα από τους ιστούς και το αδειάζει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, εάν απελευθερωθεί πάρα πολύ υγρό στην πρώτη θέση, το λεμφικό σύστημα μπορεί να κατακλυστεί. Δεν είναι σε θέση να επιστρέψει το υγρό αρκετά γρήγορα, και αυτό συσσωρεύεται γύρω από τους ιστούς. Μερικές φορές, εάν το λεμφικό σύστημα είναι συμφορημένο, ο ρυθμός με τον οποίο επιστρέφει το υγρό στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει υγρός στους ιστούς, προκαλώντας διόγκωση σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς, των αστραγάλων, των ποδιών και των άκρων.

Η καρδιά: Η κανονική πίεση μέσα στα αιμοφόρα αγγεία διατηρείται εν μέρει από τη δύναμη άντλησης της καρδιάς. Ωστόσο, αν η καρδιά αρχίσει να υπολειτουργεί, θα υπάρξει μια αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή κατακράτηση νερού. Συνήθως, τα πόδια, τα χέρια και οι αστράγαλοι θα διογκωθούν. Το υγρό θα μαζευτεί επίσης στους πνεύμονες, προκαλώντας  στον ασθενή μακροχρόνιο βήχα ή δυσκολίες στην αναπνοή.

Τα νεφρά: Το αίμα φιλτράρεται μέσω των νεφρών. Τα απόβλητα, τα υγρά και άλλες ουσίες εξάγονται και διασχίζουν μικροσκοπικά σωληνάρια. Από εκεί, το αίμα αναρροφά οτιδήποτε το σώμα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει. Τα απορρίμματα εκκρίνονται στα ούρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα νεφρά μπορούν να εξαλείψουν όλα τα απόβλητα που παράγει το σώμα. Ωστόσο, εάν επηρεάζεται η ροή αίματος στα νεφρά, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Για παράδειγμα, σε νεφρική ανεπάρκεια, το απόβλητο υλικό, συμπεριλαμβανομένων των υγρών, δεν μπορεί να απομακρυνθεί σωστά από το σώμα, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών.

Καθιστική ζωή: Η άσκηση βοηθά τις φλέβες των ποδιών να επιστρέψουν αίμα στην καρδιά. Εάν το αίμα δεν κυκλοφορεί αρκετά συχνά, θα αρχίσει να συσσωρεύεται στα πόδια, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στα τριχοειδή αγγεία. Αυτή η υψηλότερη πίεση σημαίνει ότι το υγρό θα αφήσει τα τριχοειδή αγγεία με ταχύτερο ρυθμό. Η αυξημένη πίεση κάνει επίσης πιο δύσκολο για τα υγρά να επιστρέψουν αργότερα. Η άσκηση είναι απαραίτητη για να τονώσει το λεμφικό σύστημα για να εκτελέσει τη λειτουργία του για τη ρύθμιση της υπερχείλισης, φέρνοντας τα υγρά πίσω στην κυκλοφορία του αίματος με ρυθμούς που μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σώματος. Πολύ μακρές περίοδοι σωματικής αδράνειας, όπως μια πτήση μακράς διαδρομής, αυξάνουν τον κίνδυνο κατακράτησης νερού.

Πρωτεΐνη: Οι άνθρωποι απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο πρωτεϊνών για αποτελεσματική ισορροπία νερού στο σώμα. Ένα άτομο με σοβαρή ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να δυσκολευτεί να πάρει το νερό από τους ιστούς πίσω στα τριχοειδή αγγεία. Η πρησμένη κοιλία των ανθρώπων που ζουν στις τριτοκοσμικές χώρες προκαλείται κυρίως από την έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή τους.

Ισταμίνη: Όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, απελευθερώνεται ισταμίνη. Η ισταμίνη προκαλεί τη διεύρυνση των κενών μεταξύ των κυττάρων των τριχοειδών τοιχωμάτων, καθιστώντας τα πιο διαπερατά. Ο στόχος είναι να καταστεί ευκολότερο για τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση να φτάσουν γρήγορα στο σημείο της φλεγμονής. Ωστόσο, εάν η φλεγμονή παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατακράτηση νερού μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Εγκυμοσύνη: Το βάρος της μήτρας στις κύριες φλέβες της λεκάνης μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε και γενικά να λύνεται το πρόβλημα μετά το γέννηση του μωρού.

Τα συμπτώματα κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι κάποια από τα παρακάτω:

  • Φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή
  • Πρησμένα πόδια, χέρια και αστράγαλοι (γενικά πρήξιμο των άκρων)
  • Πρήξιμο της κοιλιάς, του προσώπου και των γοφών
  • Δύσκαμπτες αρθρώσεις
  • Διακυμάνσεις βάρους (αύξηση βάρους έως και 3 κιλά)
  • Εσοχές στο δέρμα, παρόμοιες με αυτές που βλέπετε στα δάχτυλά σας όταν έχετε βρεθεί στο μπάνιο ή το ντους για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πηγές

Ebrahimi, E., Khayati Motlagh, S., Nemati, S., & Tavakoli, Z. (2012, November 22). Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms. Journal of Caring Sciences (1)4, 183-189